Пресслужбата на Министерски съвет потвърди, че премиерът Петков ще се срещне в

...
Пресслужбата на Министерски съвет потвърди, че премиерът Петков ще се срещне в
Коментари Харесай

Премиерът с още една съдбоносна среща в Рим

Пресслужбата на Министерски съвет потвърди, че премиерът Петков ще се срещне в Рим и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, който също е на аудиенция. Това ще стане след визитата в базиликата " Санта Мария Маджоре " в понеделник (23 май).

Това пътешестване на премиера е белязано точно от разногласието сред България и Северна Македония за ветото против начало на договарянията за присъединение към Европейския съюз (ЕС). По непотвърдена информация преди време е било обсъждано точно по време на визитите в Рим двамата министър председатели да разгласят прогрес или достижение, с което може да бъде вдигнато ветото, написа Дневник.

През последната седмица обаче се разбра, че подобен няма по какъв начин да бъде доближат тези дни и макар дипломатическите старания и на други европейски страни и Съединени американски щати - някои от които бяха в България в последните дни - решението зависи от превъзмогване на вътрешнополитически проблеми и в двете страни.

Ситуацията в София е комплицирана, тъй като в ръководещата коалиция няма съгласие по тематиката, а двама от сътрудниците - " ИТН " и Българска социалистическа партия са на твърди позиции за изискванията. 

В петък Петков поиска президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за договарянията със Северна Македония. Министър-председателят акцентира, че решение за ветото можело да вземе " само Народното събрание ", въпреки на процедура такова да не е належащо, а да е в пълномощията на кабинета. Но това е метод да се потърси по-широко единодушие, мандат за дейности от Народното събрание и решението (каквото и да е то) да е с гласовете на депутатите (такъв метод беше употребен и при решението за военна помощ за Украйна).

Досега няма публична реакция от президента Румен Радев за свикването на съвет, концепцията беше подкрепена от Българска социалистическа партия и " Демократична България ", а вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява в събота сериозно искането на Петков и изказването му.

В Европа тематиката за отключването на договарянията за разширение сега се слага засилено, тъй като съюзът е във фаза на привършване на френското председателство: зачестяват срещите, усилват се призивите за решение на разногласието, както беше в границите на последната година и половина при немското, португалското и словенското председателство на Европейския съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР